L’Alícia il·lustrada

L’Alícia il·lustrada.

L’any 2015 s’ha celebrat el 150 aniversari de la publicació del conte d’Alícia en el País de les Meravelles de Lewis Carroll.

Al llarg d’aques anys, Alícia s’ha convertit en un mite. El conte ha suportat contínues mutacions en forma de reedicions, adaptacions, paròdies i inspiracions per a altres artistes, garanteix “País de les Meravelles“ per molt de temps.

Aquest llibre, una de les obres mestres de la literatura anglesa, és un llibre d’aventures destinat al món infantil però que també reflecteix molt bé la conflictiva personalitat del seu autor, és una sàtira de la seva època i una obra mestra de l’humor absurd.

La figura d’Alícia ha estat font d’inspiració de famosos il·lustradors clàssics i actuals d’aquesta història d’un màgic somni en què Alícia, mentre roman asseguda amb la seva germana en el bosc, s’aixeca i persegueix a un conill que se li ha aparegut. De sobte, cau en mig d’un munt de fulles seques pel cau del conill. Aquest resulta l’entrada d’un país meravellós on tot és possible, amb animals que parlen i objectes animats.

Des de aquesta pàgina, també ens volem afegir a aquesta celebració, amb una cita al seu creador, Lewis Carroll, al il·lustrador pioner Jhon Tenniel, a il·lustradors més propers del nostre entorn com Lola Anglada i Salvador Dalí i als il·lustradors Jaume Vilanova i Ignasi Blanch, amics i col·laboradors en el Premi Eva Toldrà d’Il·lustració que  han fet versions gràfiques del llibre i han col·laborat i participat en diversos projectes commemoratius d’aquests 150 anys d’Alícia.

 

Alícia de Lewis Carroll  Manuscrit i dibuixos amb els que Carroll va il·lustrar el seu manuscrit.

lewis

 

Jhon Tenniel, il·lustador de la primera edició del llibre que va contribuir en la seva difusió i a la fama d’aquest conte.

John-Tenniel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lola Angladava il·lustrar el primer llibre d’Alícia que va ser traduït al català per Josep Carner i es va publicar el 1927 amb el títol d”Alícia en terra de meravelles”

 

Salvador Dalí. En 1969 Mecenes-Random House, va publicar un llibre amb 12 il·lustracions.

conill.Dalí

 

 

 

 

 

 

 

 

Il·lustradors actuals com Ignasi Blanch i Jaume Vilanova, col·laboradors en el Premi Eva Toldrà d’Il·lustració han fet versions gràfiques del llibre i han col·laborat i participat en diversos projectes commemoratius d’aquests 150 anys d’Alícia.

 

Jaume Vilanova, Membre del Jurat en la primera edició del Premi Eva Toldrà d’IlIustració 2012.

Il·lustració del conte “Alícia al País de les Meravelles” de Jaume Vilanova i Jesús Planagumà, 2008.

5ec260ce3aff419044a0378a9881d532

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ignasi Blanch, Membre del Jurat en la tercera edició del Premi Eva Toldrà d’IlIustració 2014.

Il·lustració de l’àlbum “Alícia i el País de Meravelles” de l’Àngel Burgas i l’Ignasi Blanch. Editorial La Galera, 2007.

12418033_10153323184298388_7253982775469172968_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ignasi Blanch participa en diversos projectes i actes a nivell Europeu.

“Its Always Tea Time” Exposició a nivell intrnacional en la que participen 79 artistes de 19 paisos.

Lectures il·lustrades, d’Alícia i el País de les Meravelles, a càrrec d’Elisenda Roca, veu, il·lustracions d’Ignasi Blanch en directe.

-Jornada i exposició “Delícies d’Alícia”. Organitzada per Universitat de Barcelona el 14/01/2016.

 

 

Alguns reculls internacionals.

-Projecte Alicia150. La Societat Carroll Lewis d’Amèrica del Nord ha encapçalat l’esforç per crear una celebració digna d’aquesta història incomparable de la lògica i la bogeria que ha recollit en aquesta web.

 -The British Postal Museum & Archive d’Anglaterra també va voler celebrar aquest aniversari encarregant a l’Artista britànic Grahame Baker Smith la il·lustració una sèrie de postals/segells que reprodueixen les escenes més mítiques de les aventures d’Alícia.

alice-the-white-rabbit-2nd-class-stamp-400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si encara no ens hem deixat meravellar pel món sense sentit de Lewis Caroll en aquest article de Verne publicat al País,“Guía práctica para sumergirse en ‘Alicia en El País de las Maravillas” tenim uns quants consells per no quedar-nos sense festa de no-cumpleanys.

 

Per finalitzar, proposem una mirada a la L’Alícia de l’Eva”, la nostra Alícia.

Alícia es posa trista, no sap que fer per tornar a la seva mida normal. En aquest món on ha anat a parar, res no té sentit.

Alícia es posa trista, no sap que fer per tornar a la seva mida normal. En aquest món on ha anat a parar, res no té sentit.